Vitaminska bomba - domaći pripravak za jačanje imuniteta




Zima je na izmaku i mnogi od nas se osjećaju kao da nemaju snage. Imunitet nam je oslabljen i zato je najbolje pokušati ojačati ga na prirodan način. Ovaj pripravak će vam pomoći u tome.

Video recept i postupak možete pogledati ovdje: 


Za ovaj recept će vam biti potrebno:

- oko 500 g meda - 1 jabuka (neoguljena) - 1 mrkva - 1 manji korijen celera - 1 cvekla (sirova) - 1 komadić đumbira (oko 30 g) - 1 limun






Postupak:

Jabuku, mrkvu, đumbir, celer i cveklu sitno naribajte. Naribanim namirnicama dodajte limunov sok i med pa dobro promiješajte. Spremite u staklenku i čuvajte u frižideru. Konzumirajte 3-5 žlica dnevno. Ovako pripremljenu vitaminsku bombu možete čuvati u frižideru otprilike 7 dana.


O ljekovitim svojstvima meda nije potrebno mnogo pisati, dovoljno je znati da ga smatraju čudotvornom namirnicom zbog svog blagotvornog učinka na cijeli ljudski organizam.

Jabuka je bogata vlaknima, vitaminima A i C, a pektin iz jabuke pomaže iz organizma izbaciti višak tekućine i toksine. Jabuke imaju blagotvoran učinak na probavu, smanjuju rizik od dijabetesa i razinu kolesterola i uništavaju štetne bakterije u usnoj šupljini. Vitamin C iz jabuke pomaže pri ublažavanju simptoma prehlade.

Mrkva je bogata beta karotenom, vitaminom K, C, E i vitaminima B skupine te antioksidansima. Ovo korjenasto povrće čuva vid i smanjuje rizik od moždanog udara i raka.

Celer obiluje natrijem i vitaminom A, a sadrži vrlo malo kalorija. Poznat je kao čistač organizma i odličan je izbor za osobe koje imaju problema sa probavom i nadutošću. Osim toga, celer veoma učinkovito pomaže pri iskašljavanju šlajma kod prehlade.

O limunu, baš kao i o medu, nije potrebno previše pisati, jer je jedan od najboljih prirodnih izvora vitamina C koji ne samo pomaže pri uklanjanju simptoma prehlade i gripe nego i pomaže ojačati i očuvati imunitet.

Cvekla (cikla) sadrži mnogo vlakana, čime pomaže probavi i smanjenju kolesterola ukoliko se konzumira sirova (na salatu ili, u ovom slučaju, naribana u vitaminskoj bombi). Djeluje protuupalno i antioksidativno i preporučuje se kod malokrvnosti, stresa, iscrpljenosti i generalno za oporavak organizma koji je pod opterećenjem.

Đumbir, mada u upotrebi širom svijeta, još uvijek nije pretjerano zastupljen kao začin u našoj kuhinji. Stoga valja ukazati na blagotvorna djelovanja ovog začina kada se koristi svjež: smanjuje rizik od visokog krvnog tlaka i kardiovaskularnih bolesti, smanjuje nadutost i mučnine, potiče metabolizam i stimulira moždanu aktivnost. Uz to, đumbir se koristi u liječenju kašlja, prehlade, suhoće grla, vrtoglavice, migrene, upale zglobova a uz to potiče cirkulaciju, pomaže kod zatvora i ima antiseptičko djelovanje.

U kombinaciji, ovi sastojci će sigurno pružiti vašem organizmu vitamine, minerale i vlakna koji su mu prijeko potrebni za dobro funkcioniranje.



e-kuhinjica vam želi uspješno kuhanje!! Više video recepata možete pronaći na YouTube kanalu e-kuhinjica OVDJE