Pita sa jabukama od gotovih kora



Jabuke, gotove kore za pitu, malo šećera, griza i cimeta i 15-ak minuta truda za slasticu kojoj nećete moći odoljeti. Vrlo često je pravim, nekada dodam grožđice, nekada ne, ali jednako volimo obje verzije.

Ovu pitu od jabuka sa gotovim korama možete pripremati i u vrijeme posta, obzirom da ne sadrži sastojke životinjskog porijekla (recept je posni, bez jaja i mlijeka).


Video recept i postupak možete pogledati ovdje: 



Za ovaj recept će vam biti potrebno:

- 1 kg jabuka - 1 paket gotovih kora za pitu (otprilike 16 listova) - 8 žlica šećera (i još 1 žlica za preliv) - 8 žlica griza - 8 žličica cimeta - ulje za premazivanje - vanilin šećer i 200 ml vode za preliv


Postupak:

Jabuke ogulite i naribajte. Na radnu površinu stavite jedan list gotovih kora, malo premažite uljem i preko stavite još jedan list. Na prvu trećinu kore stavite dio naribanih jabuka (neka vam ostane dovoljno za ostale kore), pospite jednom žlicom šećera, jednom žličicom cimeta i jednom žlicom griza (koji će za vrijeme pečenja upiti sokove koje će jabuka pustiti) pa urolajte. Rolnicu stavite u pleh za pečenje kojeg ste blago premazali uljem. Postupak ponovite sa ostatkom sastojaka. Prije pečenja, rolnice premažite uljem.




Pecite 15-17 minuta u pećnici prethodno zagrijanoj na 200 C, dok ne porumeni. Po potrebi vrijeme pečenja prilagodite svojoj pećnici. U međuvremenu pripremite preliv od vode i vanilin šećera (zagrijavajte dok ne prokuha, a onda sklonite sa vatre). Još vruću pitu zalijte prelivom i ostavite da se ohladi prije rezanja.



Nekoliko pitanja su mi često postavljali u komentarima na video recept na YouTube, pa evo i odgovora na jednom mjestu: - Da li se može koristiti maslac umjesto ulja? Da, ako želite, ulje u receptu možete zamijeniti istopljenim maslacem. - Zašto se koristi griz u receptu? Griz u ovom receptu služi kako bi unutar pite zadržao sokove koje jabuke puste, na taj način će pita biti sočna i ukusnija. - Zar nije jednostavnije na samom početku pomiješati ribane jabuke sa šećerom, grizom i cimetom? Da - bilo bi jednostavnije, ali (uvijek ima neko "ali") - ribane jabuke puštaju sok pa, ako bi sve na početku pomiješali, sav šećer, griz, cimet bi skupa sa sokom završili na dnu zdjele umjesto u piti. Na ovaj način svi okusi završe tamo gdje im je i mjesto - u ovoj divnoj, sočnoj piti od jabuka.

e-kuhinjica vam želi uspješno kuhanje!! Više video recepata možete pronaći na YouTube kanalu e-kuhinjica OVDJE