Lijena sarma iz rerne, bez motanja
Video recept i postupak možete pogledati ovdje:
Za ovaj recept će vam biti potrebno:
- 1 kg rezanog kiselog kupusa - 600 g mljevenog mesa - 1 glavica luka - 100 g riže - začini po ukusu (sol, biber, crvena mljevena paprika, vegeta, lovorov list) - suho meso po izboru - 200 ml soka od paradajza, - voda
Postupak:
Kiseli kupus operite pod mlazom hladne vode i dobro ocijedite rukama.
Mljeveno meso pomiješajte sa nasjeckanim lukom, rižom i začinima.
U posudu sa pečenjem na dno stavite pola kupusa pa preko namrvite nadjev od mljevenog mesa. Mljeveno meso nemojte previše pritiskati rukama kako nadjev ne bi bio pretvrd nakon pečenja.
Preko nadjeva rasporedite ostatak kiselog kupusa pa na vrh složite suho meso po izboru (slaninu, suha rebra i sl.). Na vrh stavite i nekoliko listova lovora, pa prelijte sa 200 ml soka od paradajza i hladnom vodom toliko da pokrije gornji sloj kupusa (količina vode ovisi o veličini posude za pečenje, meni je bila potrebna 1 l vode).
Poklopite poklopcem ili aluminijskom folijom i pecite u prethodno zagrijanoj pećnici 2 sata na 190 C, a zatim još 15 minuta otklopljeno da se zapeče.
e-kuhinjica vam želi uspješno kuhanje!! Više video recepata možete pronaći na YouTube kanalu e-kuhinjica OVDJE
0 Primjedbe