Lijena sarma iz rerne, bez motanja




U nekim krajevima ovo jelo zovu "rastepana" sarma, u nekim "rasturena", a ja ju zovem "lijena sarma" jer me načinom pripreme podsjeća na slatke lijene pite.

Sastojci su isti kao i kod klasične sarme (naravno, svaka domaćica ima svoj omiljeni recept, tako da je velika mogućnost da sam koristila neki od začina koji vi ne koristite ili da nisam koristila neki od začina koje koristite - upravo zato ovaj recept možete iskoristiti kao ideju i prilagoditi ga vašem ukusu). 

Prednost ovog načina pripreme je što oduzima mnogo manje vremena u odnosu na pripremu klasične sarme i zahtijeva manje spretnosti u kuhinji tako da ovo jelo mogu spremiti čak i oni koji nemaju previše iskustva sa kuhanjem. 

Svakako ću se složiti sa svima koji će možda reći da se sa klasičnom sarmom ne može ništa mjeriti, ali isto tako dižem oba palca gore za ovo jelo jer je žestoki konkurent sarmi. Probajte, uvjerite se, sigurna sam da će vam se svidjeti.

U nastavku možete pogledati video recept ili - ako više volite pročitati recept - ispod videa se nalazi detaljan spisak namirnica koje sam koristila i opis postupka korak po korak.


Video recept i postupak možete pogledati ovdje: 





Za ovaj recept će vam biti potrebno:

- 1 kg rezanog kiselog kupusa - 600 g mljevenog mesa - 1 glavica luka - 100 g riže - začini po ukusu (sol, biber, crvena mljevena paprika, vegeta, lovorov list) - suho meso po izboru - 200 ml soka od paradajza, - voda




Postupak:

Kiseli kupus operite pod mlazom hladne vode i dobro ocijedite rukama.

Mljeveno meso pomiješajte sa nasjeckanim lukom, rižom i začinima.

U posudu sa pečenjem na dno stavite pola kupusa pa preko namrvite nadjev od mljevenog mesa. Mljeveno meso nemojte previše pritiskati rukama kako nadjev ne bi bio pretvrd nakon pečenja.

Preko nadjeva rasporedite ostatak kiselog kupusa pa na vrh složite suho meso po izboru (slaninu, suha rebra i sl.). Na vrh stavite i nekoliko listova lovora, pa prelijte sa 200 ml soka od paradajza i hladnom vodom toliko da pokrije gornji sloj kupusa (količina vode ovisi o veličini posude za pečenje, meni je bila potrebna 1 l vode).

Poklopite poklopcem ili aluminijskom folijom i pecite u prethodno zagrijanoj pećnici 2 sata na 190 C, a zatim još 15 minuta otklopljeno da se zapeče.



e-kuhinjica vam želi uspješno kuhanje!! Više video recepata možete pronaći na YouTube kanalu e-kuhinjica OVDJE