Rol kiflice sa hrenovkama





Vikend u našoj kući jako rijetko prođe bez kiflica. Isprobala sam mnoge recepte za slane i slatke kiflice, svaki je na svoj način poseban, ali moram priznati da me je recept za baš ovo tijesto osvojio na prvu.

Ovo tijesto je vrlo jednostavno za rad, čak i ako nemate previše iskustva sa miješenjem i razvlačenjem tijesta. Ovo je masno tijesto(što se ne osjeti nakon pečenja kiflica) ali znatno olakšava pripremu jer je podatno za oblikovanje i razvlačenje i ne lijepi se za ruke i podlogu. Pečene kiflice su mekane, prozračne i jako ukusne.

Ako želite i vi imati ovakve kiflice na svom stolu, jednostavno pratite recept i sigurno će vam uspjeti.

Za ovaj recept će vam biti potrebno:

- 300 g brašna
- 100 ml toplog mlijeka
- pola kocke (20 g) svježeg kvasca
- pola žlice šećera
- pola praška za pecivo
- pola žličice soli
- 100 ml kiselog vrhnja
- 50 ml ulja
- hrenovke za punjenje

za premazivanje kiflica: - 1 jaje - 1 žlica kiselog vrhnja

Postupak:

U toplo mlijeko umiješajte kvasac, šećer i jednu žlicu brašna, i ostavite 10-ak minuta. 

U brašno dodajte prašak za pecivo, sol, ulje, kiselo vrhnje i nadošlim kvascem umijesite glatko tijesto. Pokrijte i ostavite 15-20 minuta da se diže. 

Nadošlo tijesto razvaljajte na radnoj površini na debljinu od oko 3 mm, pa izrežite na trakice. Širinu trakica odredite prema željenoj veličini kiflica. Svaku trakicu prerežite na manje komade (otprilike 10 cm) i na jednom kraju zarežite paralelno na tri-četiri mjesta. Na kraj koji niste rezali stavite hrenovku i urolajte pa stavite na pek-papir.




Umutite jaje i jednu žlicu vrhnja, premažite kiflice i stavite peći 10 minuta na 200 C (vrijeme pečenja prilagodite svojoj pećnici).  Nema potrebe da prije pečenja čekate da kiflice narastu (možete ako želite, ne smeta), jer će kiflice svejedno fino narasti i biti mekane.  

Postupak pripremanja ovih kiflica možete pogledati ovdje:  VIDEO RECEPT

e-kuhinjica vam želi uspješno kuhanje!! Više video recepata možete pronaći na YouTube kanalu e-kuhinjica OVDJE